Отдаването под наем на недвижим имот крие подводни камъни, както за наемодателя, така и за наемателя. Настоящата статия има за цел да разгледа някои от най–често срещаните предизвикателства, пред които могат да се изправят страните при сключването на договор за наем.

Проблемите, с които наемодателите се сблъскват, са свързани предимно с неплащане на сметките за консумативи (ток, парно, газ, вода и др.), понякога има отказ или забавяне на плащането на самия наем. В други случаи става въпрос за щетите нанесени на наетия имот или обзавеждането му. Решението на тези ситуации е заложено в правилно съставения договор за наем.

Друго затруднение за наемодателите е степента на заетост на отдавания под наем имот. Решението на този проблем е правилното определяне на наемната цена, както и цялостната стратегия за намиране на наематели. Тези решения са от изключителна важност, при която трябва да се вземат под внимание различните рискове и ползи и съответно, при необходимост, да се подходи към професионална консултация за конкретния случай.

Определянето на пазарната цена на наема е един от ключовите моменти за успешното отдаване на имота. Ако сте надценили размера на наемната цена, ще загубите от времето, през което няма да реализирате доходи поради неадекватна обява. Ако пък наемната цена е подценена, тогава разликата, която пропускате всеки месец, трябва да умножите по броя на месеците, за които е сключен договорът. Така че ако нямате необходимите знания, опит и информация, за да определите пазарната наемна стойност на имота си, намерете консултант, който да я определи обективно.

Също много важен фактор е и необходимостта от частичен или цялостен ремонт на имота, предвиден за отдаване под наем. Принципно, важно е в самото начало състоянието да е максимално добро, включително и по възможност с ново или запазено обзавеждане. Ако на наематели бъде осигурено прилично ниво на комфорт, се създава предпоставка да останат в жилището за по-дълго време. Дългосрочното пребиваване на едно място повишава възможността за полагане на грижа към имота.

Проверете дали вашите наематели имат домашните любимци – да пуснете наемател с такъв в жилището си или не е изцяло ваша лична преценка. Често наемодателите избягват да отдават имота си на хора с животни, тъй като е възможно те да нанесат щети по мебелите и стените и е много вероятно да създадат проблеми за имуществото, а жилището да придобие специфичната за животното миризма.

счетоводство, счетоводни услуги

При наем на недвижим имот първата стъпка е да определите вашия бюджет за наемане на жилище, тъй като преди да започнете да търсите имот, трябва да знаете какъв разход можете да си позволите. Трябва да съобразите бюджета си с вашите месечни доходи – вземете предвид не само размера на наема, но и всички допълнителни разходи, свързани с наемането на жилище (депозити, такси, обзавеждане, комунални сметки, разходи по поддръжка на жилището и т.н.).

Локация на жилището – преценете в кой район на града искате да наемете имот. Много е удобно да наемете жилище в близост до работното ви място, но ако имате деца, може да предпочетете да живеете близо до детската градина или училището, което те посещават.

Решете колко голямо жилище искате да наемете. Предпочитате малък и компактен апартамент или просторна къща с много спални и двор? Определете колко спални са ви нужни, според това колко е голямо семейството ви. Не забравяйте, че колкото по-голямо е жилището, толкова по-висок ще е месечният наем. Важно е да решите и на кой етаж искате да живеете. Обикновено първият и последният етаж са нежелани и цените им съответно са по-ниски. Ако минусите им не ви притесняват, може да се насочите именно към тях. Помнете, че първият етаж осигурява най-лесна достъпност до жилището и това често може да бъде голям плюс, но крие и известен риск от криминален характер.

Ако имате домашен любимец, като куче или котка например, това ограничава значително опциите ви. Много наемодатели не приемат наематели с домашни любимци, затова е добре да уточните този въпрос, преди да отидете на оглед на дадено жилище, за да не губите ценно време.

Паркирането особено в големите градове е истинско предизвикателство. Обикновено се търсят жилища с гараж или с паркомясто. Апартаментите, които не предлагат опции за паркиране, имат по-нисък наем – ако намерите такъв, който ви хареса, поинтересувайте се дали в близост има паркинг, който можете да ползвате. Строителството също е от значение при избора на имот под наем. Някои семейства предпочитат квартирата им да бъде старо строителство, заради удобствата в архитектурата. Други пък предпочитат новите сгради, заради модерното разпределение на апартаментите, доброто състояние на общите части и по-младите съседи.

Степенувайте приоритети си и помислете кои от изискванията ви не са от съществена важност. Подгответе се, че идеалното жилище не съществува и най-вероятно ще трябва да направите някои компромиси.

счетоводство, счетоводни услуги

Без значение дали сте наемодател или наемател от съществена важност е договорът за наем.

Той трябва да бъде максимално конкретен и да възпроизвежда договореното между страните, както и да защитава техните интереси в максимален обем. Съветът ни е да не използвате „бланкетни“ договори, а да се доверете на юрист, който да изработи конкретен договор, за да може максимално да са защитени интересите ви.